Afwerklaag

Er zijn vele manieren om een houten vloer van een afwerklaag te voorzien. De meest gangbare zijn:

  • Oliën van de houten vloer
  • Lakken van de houten vloer
  • Hardwax op de houten vloer

Olie trekt in de houten vloer en is als afwerklaag de meest natuurlijke matte afwerking. Tevens zijn hierin tal van kleurmogelijkheden in te vinden.

Voordelen

Een olievloer is relatief makkelijke in het onderhoud. Een geoliede vloer moet 1 à 2 keer per jaar worden behandeld met een onderhoudsolie. De vloer hoeft na behandeling niet te worden uitgepoetst.

Nadelen

Omdat een olievloer (onderhouden met onderhoudsolie) altijd een enigszins ‘open’ structuur houdt is een olievloer wat gevoeliger voor vuil dan een gelakte of met hardwas behandelde vloer.

Visgraatvloer Parketmann B.V. Arnhem

Lak

Lak vormt een slijtvaste ondoordringbare laag op de houten vloer, het trekt in de houten vloer, de poriën van het hout raken verzadigd en zo ontstaat dan een beschermlaag deels in en op de houten vloer. Tegenwoordig is de lak meestal op waterbasis. Bij lakken wordt op het hout meerdere lagen lak ter bescherming aangebracht.

Voordelen

Het grote voordeel van een gelakte houten vloer is dat de vloer makkelijk te reinigen is. Het schoonhouden kan met gewoon handwarm water, eventueel af en toe met een parketreinigingsmiddel. Wij verkopen hiervoor een speciaal parketreinigings- en onderhoudsmiddel. Eens in de twee à drie maanden, (afhankelijk van het gebruik) moet de vloer behandeld worden met een parketpolish ter bescherming van de laklaag.

Nadelen

Nadeel van lak is dat als de vloer beschadigd is dit praktisch niet plaatselijk bij te werken is.